Volg ons via: Like ons:

Achillespeesontsteking is een klacht die veel voorkomt. Onder andere hardlopers hebben vaak veel last van een achillespeesontsteking maar ook onder mensen die niet veel sporten komt de klacht over achillespeesontsteking veel voor. Kortweg is het een ontsteking van de achillespees die van de kuitspier naar de hiel loopt.

Het komt voor op 2 punten:

  1. Ter hoogte van de aanhechting van de pees aan het hielbeen, met soms zelfs botuitgroei (Haglundse Exostose)
  2. Op een hoogte van 9-12 cm van de grond af gemeten in de pees zelf.

Achillespeesontsteking is uitstekend te behandelen met de High Energy Gefocusseerde ESWT Shockwave therapie behandeling van Fysiotherapie & ShockWave Doetinchem.
Als u veel last heeft van uw achillespees dan kan deze niet alleen ontstoken zijn maar kan er zelfs een hele of gedeeltelijke scheur van de pees ontstaan. Ook is het mogelijk dat er een ontsteking van de slijmbeurs onder de pees aanwezig is. Het gedeelte van de achillespees die ontstoken is, kan het deel boven de hak zijn maar ook midden in de pees kan een verdikking ontstaan door zwelling. In dit gedeelte van de pees is de doorbloeding beperkt.

Oorzaken
De oorzaak van achillespees ontsteking is meestal hetzelfde als die bij hielspoor namelijk een overbelasting door onvoorbereid (dus zonder warming up) sporten of door simpelweg (langdurig) het verkeerde schoeisel te dragen. Het kan gaan om een kortdurende hoge overbelasting, of om een langdurige lage overbelasting. Bij het laatste type komen ook vaak verkalkingen voor in de pees. Deze worden ook beïnvloed en afgebroken door de ShockWave. Gelukkig hebben we bij Fysiotherapie & ShockWave Doetinchem heel veel ervaring met beide types achillespeesontsteking waardoor we in staat zijn om u snel en effectief te behandelen.

Symptomen van achillespees ontsteking zijn onder andere:
Lichte pijnklachten in de achillespees die na enkele uren weer verdwijnen. Pijn of een erge vorm van stijfheid bij het opstaan. Pijn of irritatie bij het lopen (zowel bij gewoon wandelen als bij hardlopen). Het is ook mogelijk dat uw achillespees wat dikker of gezwollen aanvoelt. Als uw achillespees in- of afgescheurd is kunt u eigenlijk niets meer door de hevige pijn die optreedt en lopen is dan ook niet meer mogelijk. U dient direct contact op te nemen met een specialist in het ziekenhuis. Uiteraard kunt u altijd contact met ons opnemen als u twijfels heeft omdat een achillespeesontsteking bijvoorbeeld veel lijkt op een hielspoor klacht.

Achillespeesontsteking behandeling


Als er sprake is van een beenlengteverschil of een doorgezakte voet (naar een platvoetstand bv.) dan dienen die bij voorkeur eerst gecorrigeerd te worden. Een achillespeesontsteking is voorts goed te behandelen met onze Shockwave therapie. Nadat wij de klachten en voorgeschiedenis hebben opgenomen bij de Intake, zullen we door middel van onze High Tech Echo apparatuur exact gaan bepalen waar uw achillespeesontsteking zich bevindt en u vervolgens het behandelplan voor gaan stellen.

Gemiddeld ben u ongeveer 6 tot 8 behandelingen kwijt totdat uw achillespeesontsteking klachten zijn opgelost. De tijd tussen de behandelingen is een week omdat we anders meer kapotmaken dan dat we genezen. Houdt u dus rekening met een Shockwave traject van zo’n 5 tot 8 weken.

Wilt u snel van uw achillespeesontsteking af zijn? Neem direct contact op met de specialisten van Fysiotherapie & ShockWave Doetinchem en wij kunnen snel aan de slag met uw klachten en behandelplan.