Volg ons via: Like ons:

Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Het is altijd een behandelmethode die direct l_1a54146d1c
aangrijpt op de gewrichten van ons lichaam, met name die van de wervelkolom. In mijn optiek is het een geintegreerd systeem en niet los van fysiotherapie te zien. Tijdens een behandeling lopen fysio- en manuele therapie dan ook vaak door elkaar.

Er zijn wereldwijd vele systemen ontwikkeld, waaraan evenzovele namen zijn gekoppeld. De essentie is echter vaak hetzelfde.  Centraal in alle vormen van manuele therapie staat het verbeteren van de gewrichtsbewegingen in het hele lichaam. Bij Fysiotherapie & ShockWave Doetinchem, wordt de  Maitland-methode toegepast. Dat start altijd met ”zachte” , verende druktechnieken, en eindigt soms [maar zeker niet altijd] met een snelle beweging om de resterende blokkering op te heffen. (”Kraken”)

Voor welke klachten kunt u bij een manueel therapeut terecht? Voor alle klachten die met het (beperkter) bewegen van het lichaam te maken hebben. Voorbeelden zijn bewegingsbeperkingen of pijnklachten van de rug of nek, knieklachten, en schouderklachten, maar ook hoofdpijn, artrose, whiplash, tennisarm, enz.

Wat kunt u na de behandeling verwachten? De klachten kunnen al direct na de behandeling, of enige dagen erna, verminderen.t_d66197cd5a
Er kan misschien wat vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn of enige verheviging van de klachten optreden in de eerste paar dagen na de behandeling.
Maakt u zich daarover geen zorgen. Deze reacties zijn van voorbijgaande aard en zijn normaal.

Als na onderzoek blijkt dat aanvullende diagnostiek (zoals echo, röntgen, laboratorium enz.) wenselijk is, wordt contact opgenomen met de verwijzend arts.
Indien na onderzoek blijkt dat behandeling zinvol is, wordt het behandelplan vastgesteld, met uitleg aan de patiënt.

De behandeling kan bestaan uit specifieke handgrepen uitgevoerd met herhaalde zachte druk- of trekbeweginkjes  aan de wervelkolom. Soms wordt ook gebruik gemaakt van gedoseerde impulstechnieken, waarbij even een “knappend” of “krakend” geluid wordt waargenomen. Dat is meestal in de eindfase van de behandeling, als er nog een harde bewegingsbeperking is. Vaak is dit echter niet nodig. In voorkomende gevallen worden door de patiënt specifieke bewegingen uitgevoerd op aanwijzing van de therapeut om de herwonnen beweeglijkheid te behouden en/of te verbeteren.Na afloop van elke behandeling wordt het resultaat beoordeeld. Indien nodig wordt de behandeling bijgesteld.

Soms wordt de behandeling ondersteund door een behandeling met electrische TRACTIE, waarbij op een speciale tafel de onderrug wordt uitgerekt.